La ţară, acolo unde sistemele de canalizare lipsesc în cele mai multe cazuri, fosele septice îşi găsesc utilitatea şi sunt foarte căutate, cerute indiferent de mărimea locuinţelor şi de numărul de persoane din ele. Variantele ecologice ale foselor septice tradiţionale câştigă din ce în ce mai mult teren şi sunt extrem de eficiente, oferind o mulţime de beneficii celor ce le vor folosi pe termen lung.
Spre deosebire de fosele septice tradiţionale, fosele septice ecologice vor asigura epurarea primară anaerobă a apelor uzate din gospodării, epurarea secundară realizându-se printr-un pat filtrant şi filtre speciale. Un aspect important al foselor septice ecologice este legat de independenţa totală în raport cu resursele de energie electrică. Se vor utiliza bacterii bioactivatoare ce descompun rapid particulele solide.
Fosele septice ecologice sunt realizate din beton armat, care susţine producţia de biogaz şi permite un management mai uşor şi mai eficient al apelor uzate. În loc să folosească alte substanţe chimice, fosele septice ecologice au bacterii diverse implicate în procesul de digestie anaerobă naturală, în urma acestei „digestii” fiind generat biogaz, sursă de energie regenerabilă.
Odată ce apa cu materii solide intră în fosa septică ecologică, bacteriile vor începe să descompună în mod natural tot ce este solid, apele uzate urmând să intre într-o zonă de aerare, un rezervor special, unde bacterii transformă produşii solizi din apa uzată în apă şi dioxid de carbon, eliminând mirosurile urâte. Clorul este adăugat pentru omorârea altor patogeni care mai rămân până ca apa tratată să poată fi folosită mai departe, în grădinărit de exemplu.
Construcţia foselor septice ecologice şi beneficii pentru mediul înconjurător
Orice fosă septică ecologică va avea mai multe camere concepute pentru a depozita materii organice, a descompune şi a limpezi ceea ce va trece prin filtre. Se adaugă compresoarele de aer, sistemele deflectoare, conductele de aerare, filtrele de efluent şi mixere, agitatoare pentru a încuraja descompunerea produşilor solizi.
Modelele noi de fose septice ecologice folosesc biogazul produs în timpul digestiei anaerobe pentru a extrage energie regenerabilă din reziduurile din fosă, contribuind la soluţii de tratare a apelor uzate mai sustenabile şi mai prietenoase cu mediul. Digestia anaerobă este completată de componente mecanice pentru eficientizarea procesării reziduurilor organice.
Fosa septică ecologică are numeroase beneficii pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător. Toate beneficiile enumerate mai jos depind în mare parte de funcţionarea corectă a foselor şi de tipul de fosă ales. Listele sunt deschise şi se pot completa şi cu alte avantaje ale foselor septice ecologice în funcţie de evoluţia tehnologiei din acest domeniu.
Beneficiile foselor septice ecologice pentru mediul înconjurător:
- Impact redus asupra mediului – nu mai este nevoie să transporţi deşeuri, reziduuri în altă parte, digestia anaerobă permite procesul de reciclare rapidă şi naturală pe loc;
- Se poate folosi ce rămâne după digestie pe post de îngrăşământ natural pentru gospodărie, grădină;
- Energia regenerabilă rezultată în urma procesării apelor uzate poate alimenta locuinţele;
- Folosirea apelor „gri” pentru irigaţii şi grădinărit;
- Miros neplăcut controlat mai uşor şi poluare redusă la maximum;
- Durabilitate mare în timp, nu mai este nevoie de altă fosă septică, se reduce şi amprenta de carbon;
- Protejarea ecosistemelor din jurul foselor septice ecologice, ce rezultă în urma procesării, apă, nu va influenţa pânza freatică şi nu o va contamina;
- Nu este nevoie de adăugare de aditivi periodic, nu se folosesc substanţe chimice periculoase pentru mediu;
- Conservarea apei şi utilizarea eficientă a apei, multe fose septice ecologice includ sisteme avansate de refolosire şi reciclare a apelor uzate care au fost filtrate, nu mai este atât de multă presiune pe resursele de apă tradiţionale pentru gospodărie;
- Păstrarea calităţii solului, îmbunătăţirea sa pe termen lung şi reducerea nevoii de fertilizatori artificiali;
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, procesele naturale de descompunere din fosele septice ecologice sunt mai puţin intensive şi periculoase pentru natură.
Principalele beneficii pentru sănătate
Beneficiile foselor septice ecologice pentru sănătate:
- Risc redus de expunere la patogeni, bacterii dăunătoare, prin filtrarea apelor uzate cu ajutorul bacteriilor speciale;
- Nu mai există mirosuri puternice, neplăcute, care ar putea afecta sănătatea celor care folosesc fosele septice şi celor din jurul locuinţei, se îmbunătăţeşte calitatea aerului respirat;
- Îmbunătăţirea calităţii apei, apa reciclată şi curăţată se poate folosi pentru irigaţii, se reduce riscul de boli şi infecţii pornite de la apă;
- Nu se mai contaminează pânza freatică;
- Reducerea considerabilă a transmiterii bolilor, prin eliminarea bacteriilor şi altor patogeni;
- Protecţia mediului incojurator are impact direct asupra sănătăţii oamenilor;
- Nu este nevoie de substanţe chimice agresive folosite pentru descompunerea materiilor solide din apele uzate, poluarea chimică a mediului este redusă substanţial.
Acestea ar fi beneficiile şi avantajele folosirii foselor septice ecologice în gospodării. Fosa septică ecologică rămâne o soluţie excelentă pentru zona rurală, cu eficienţă sporită şi montaj simplu, cu o funcţionare fără probleme ani buni şi o mentenanţă aproape inexistentă.
Caracteristicile ei şi funcţionarea optimă fără intervenţia proprietarilor, bacteriile „bune” care descompun materiile solide din apele uzate, toate recomandă fosa septică ecologică în orice fel de scenariu, fiind o variantă mult mai bună pentru mediu şi pentru întreaga zonă, pentru oamenii de acolo.