Cu toţii ne dorim succesul pe plan profesional. O carieră de succes va însemna şi venituri mai bune şi stabilitate în plan familial şi profesional. Pentru o carieră de succes cursurile de formare profesională sunt cea mai simplă şi mai rapidă variantă, oferind enorm de multe oportunităţi celor care aleg să participe la ele.
Care sunt avantajele înscrierii la cursurile de formare profesională? Cursurile de formare profesională te vor ajuta să dobândeşti rapid abilităţi şi competenţe noi, în diverse domenii de interes, utile atunci când vrei să te angajezi pentru prima dată sau să te reprofilezi, să îţi schimbi locurile de muncă.
Aceleaşi cursuri vor fi excelente dacă urmăreşti să îţi dezvolţi comunicarea activ-participativă şi să devii mai bun într-un anumit domeniu, să ai mai multă experienţă şi să oferi servicii de calitate şi rezultate foarte bune în orice fel de activitate profesională vei fi implicat. Apar oportunităţi mai multe de angajare, ai de unde alege dacă vrei să activezi într-un domeniu anume la care visai de ceva vreme.
Munca va fi eficientizată prin participarea la cursuri formare profesională, vei şti ce să faci, cum să faci mai bine şi pe ce să pui accent, vei avea instrumente şi cunoştinţe pentru a te descurca în orice context profesional. În plus, angajarea va fi mai uşoară dacă dovedeşti cu un certificat de calificare profesională.
La locul de muncă poţi să fii promovat din momentul în care ai deja cunoştinţele necesare pentru un post mai bun, poţi să îţi deschizi şi o afacere pe cont propriu. Motivaţia de a avansa în carieră şi de a avea rezultate şi mai bune este mai mare odată ce te înscrii la cursuri de formare profesională şi le absolvi cu brio.
Cele mai importante criterii pentru alegerea corectă a cursurilor de formare profesională
Cum pe piaţă sunt multe cursuri formare profesională oferite de diverse instituţii va fi destul de dificil să te opreşti la unul singur. Cum îl alegi pe cel potrivit pentru tine? Iată care sunt criteriile de bifat pentru simplificarea alegerii:
- Limbajul folosit cât mai accesibil
Da, e vorba de cursuri de formare, dar vrei ca în cursurile respective să ai formulări cât mai clare, uşor de înţeles şi de descifrat. Limbajul specializat va exista, nu ai cum să îl eviţi, dar explicarea noţiunilor vehiculate în timpul cursurilor trebuie să fie una cât mai simplă pentru cei din faţa profesorului.
- Experienţa trainerilor şi a evaluatorilor
Este bine să te orientezi spre traineri, profesori, evaluatori, formatori care au experienţă în domeniu, care lucrează de ani buni şi ştiu foarte bine ce cunoştinţe trebuie să deţină orice îşi doreşte să intre ca începător în domeniu sau să se perfecţioneze, să devină mai bun. Notorietatea şi profesionalismul lor vor fi foarte importante, dar va conta şi modul în care se predă şi cât de bine înţelege cel de la catedra toate noţiunile ce vor fi transmise.
- Existenţa practicii pe lângă teorie
Da, teoria e de bază la orice fel de curs de formare profesională. Dar fără practică teoria nu va ajuta la nimic, va fi uitată rapid. Practica e bine să fie împărţită pe mai multe etape, să ai aplicare imediată pentru toată teoria învăţată şi să fie făcută în instituţii şi în condiţii reale de lucru pentru a vedea şi dacă îţi place respectivul loc de muncă la care speri în viitor sau dacă ai înţeles cum trebuie tot ce trebuie să faci şi ţi-a fost prezentat în teorie.
Module bine structurate, relevanţă, posibilităţi de angajare şi acreditare
Posibilităţile reale de angajare după finalizarea cursurilor. E bine să te interesezi dacă ai un loc de muncă asigurat când termini cursurile şi ai şi note bune la examenele finale, dacă există parteneriate încheiate cu diverse afaceri, instituţii, dacă ai şi locuri de muncă şi piaţă pentru jobul pentru care te pregăteşti. Preferă cursurile de formare profesională care oferă celor mai buni cursanţi şi locuri de muncă şi practică plătită, dar şi oportunităţi reale de angajare atât în ţară, cât şi în străinătate.
Relevanţă în raport cu obiectivele profesionale personale. Contează ce vrei să faci, pentru ce te înscrii la curs, ce obiective profesionale ai. Experienţa va fi întotdeauna extrem de importantă, nivelul la care te afli înainte de a începe cursurile de formare profesională. Alege doar cursuri formare profesională care sunt relevante pentru tine şi pentru cariera pe care îţi doreşti să o ai mai departe.
Diversitatea modulelor din timpul cursurilor de formare profesională. Cursurile trebuie să fie cât mai complete şi să acopere cât mai multe subiecte şi abilităţi, competenţe, să aibă latura practică foarte bine dezvoltată şi împărţită pe module uşor de gestionat din perspectiva timpului şi cunoştinţelor dobândite. Tematica abordată şi actualitatea subiectelor dezbătute la cursuri vor conta la fel de mult când alegi o anume varianta de curs de formare profesională.
Acreditare şi recunoaștere curs. Cursurile la care participi trebuie recunoscute şi acreditate de o instituţie naţională care se ocupă de acreditări. Doar aşa poţi să ai o diplomă de absolvire şi un certificat de calificare potrivite pentru angajarea în ţară sau poate în străinătate. Atenţie şi la reputaţia instituţiei organizatoare, să fie una despre care ai auzit şi care are experienţă pe piaţă.
Flexibilitatea oferită. Vei avea nevoie de cursuri care să îţi permită să îţi desfăşori activitatea ta principală fără să ajungi la compromisuri şi la oboseală. Cursurile cu program flexibil şi cele care au orele programate pe final de zi sau de săptămână sunt cele mai bune.
Învăţare la distanţă. Dacă nu poţi ajunge fizic la cursuri vei căuta cursurile on-line, care te vor lăsa să asişti la ore via Internet. E important să ai şi această variantă mai ales dacă ai un program prea încărcat.