Spiritul de echipă la locul de muncă şi colaborarea, înţelegerea între angajaţi sunt poate cele mai importante într-o companie. Succesul companiei depinde direct de modul în care se înţeleg oamenii şi de felul în care reuşesc să îndeplinească împreună anumite sarcini complexe. Relaţia dintre angajaţi este una mult mai bună şi este consolidată dacă se organizează frecvent team building-uri.
O echipă solidă şi productivă va însemna şi o dezvoltare mai rapidă şi mai eficientă pentru afacerea ta. În companii mari, unde sunt multe departamente şi angajaţi care lucrează zi de zi şi între care este nevoie de comunicare şi colaborare, de muncă în echipă, „sudarea” întregii echipe din spatele unei firme, unui brand este deosebit de importantă.
Team building-ul, cea mai eficientă metodă pentru construirea unei echipe puternice
Poate cea mai simplă metodă de a avea echipe solide şi productivitate crescută la locul de muncă pentru angajaţi este organizarea unui team building. Team building-ul nu este altceva decât o activitate în care este implicată echipa unei companii, propunându-şi să îmbunătăţească performanţele membrilor săi printr-o mai bună colaborare, comunicare, cunoaştere. Este o experienţă a cunoaşterii, a consolidării încrederii în ceilalţi şi în dezvoltarea spiritului de echipă, a sentimentului de apartenenţă.
În practică, un team building va cuprinde activităţi diverse, de socializare, de comunicare, educaţionale, combinaţii între astfel de activităţi, în funcţie de obiectivele vizate şi de echipele care participă la team building. Activităţile la care participă echipa sunt foarte diferite, nu sunt activităţi pe care le fac membrii echipei în fiecare zi sau în weekend. Poate fi vorba de vânători de comori, activităţi originale creative, învăţarea navigării pe mare, construirea unor lucruri, obiecte.
Rezultatele unui team building se vor vedea pe termen scurt şi mediu în general, deci vor trebui repetate activităţile.
Organizarea unui team building presupune parcurgerea mai multor etape pentru succesul activităţilor incluse. La început se identifică nevoia reală a unui astfel de eveniment, misiune ce revine managerului şi celor de la resurse umane. Se identifică abilităţi, obiective care vor trebui dezvoltate, atinse în urma unui team building.
Locaţia, perioada de desfăşurare a team building-ului şi obiectivele organizaţionale, ale echipei, criterii importante în organizarea unui team building
Obiectivele organizaţionale vor conta foarte mult când este organizat un team building, dar şi cele ale echipei, abilităţile necesare pentru îndeplinirea lor. În team building vor merge oameni din mai multe departamente, aşa că se vor lua în considerare interacţiuni, roluri, responsabilităţi pentru a avea activităţi de team building adaptate acestora.
Se determină programul team building-ului, ce activităţi vor fi făcute şi când, cine va participa la ele. Lista cu participanţii şi invitaţii speciali este următoarea, trebuie să ştii clar câţi oameni vei avea pentru a putea gândi în detaliu activităţile şi a avea rezultatele dorite de la un team building.
E nevoie şi de buget realist pentru team building, el va fi definit împreună cu şeful organizaţiei, companiei. Vei include costurile cu transportul, parcările, unităţile de cazare, cu serviciile de care ai nevoie pentru desfăşurarea activităţilor, cu mâncarea şi băutura, cu asigurările, dacă ai nevoie de aşa ceva, cu taxele aferente.
Alegerea perioadei de desfăşurare a team building-ului este foarte importantă. La team building trebuie să participe toţi angajaţii care au nevoie de el, fiecare are programul său, aşa că este bine să discuţi cu toţi şi să se stabilească o dată la care toată lumea este liberă. Ţine cont şi de sezon şi de temperaturi, de vremea din zona unde veţi merge.
Locaţia unde va avea loc team building-ul va fi aleasă în funcţie de activităţile desfăşurate, de preferinţele angajaţilor şi de disponibilitatea locaţiilor. Trebuie să fie suficient de mare şi de confortabilă, modernă pentru ca toată lumea să se simtă bina, zona aleasă trebuie să fie una cât mai ofertantă şi să permită cât mai multe activităţi distractive în aer liber sau în spaţii diverse.
Beneficiile organizării de team building-uri
Care sunt principalele beneficiile ale team building-ului pentru companii şi angajaţi?
- Angajaţii rezolvă mai rapid problemele de la locul de muncă, comunicarea este mai eficientă, colaborarea este mai bună între angajaţi;
- Nivelul de inovaţie este mult mai mare odată ce echipa este unită şi angajaţii lucrează împreună mai bine, se încurajează creativitatea;
- Angajaţii se dezvoltă mai bine în plan personal şi profesional, au mereu feedback din partea colegilor;
- Angajaţii au productivitate crescută la locul de muncă, compania are rezultate excelente;
- Valorile organizaţiei sau companiei sunt înţelese mai bine şi raportarea la ele este mult mai importantă pentru angajaţi;
- Angajaţii au un moral mai bun, sunt mai motivaţi să îşi îndeplinească sarcinile zilnice;
- Angajaţii au încredere mai mare în ei, în cei din jurul lor şi în companie;
- Cultura companiei este îmbunătăţită, angajaţii simt că aparţin companiei şi spaţiului unde îşi desfăşoară activitatea;
- Compania îşi descoperă liderii şi îi încurajează, îi promovează, îi înţelege mai bine;
- Compania identifică punctele forte şi cele slabe ale angajaţilor prin activităţile desfăşurate în team building;
- Angajaţii au o flexibilitate mai mare şi o adaptabilitate îmbunătăţită la locul de muncă după experienţa unui team building;
- Rezolvarea conflictelor în companie este mai rapidă şi mai eficientă.
- Îmbunătăţirea interacţiunii angajaţilor cu oamenii din alte departamente;
- Crearea unei conexiuni mai puternice cu echipele remote;
- Promovarea competiţiei „sănătoase” în companie;
- Gradul de retenţie a angajaţilor este mult mai mare.